Pristatymas

0,00 Eur – pristatymo kaina, kai užsakymo suma didesnė nei 35 Eur. #

Kava su medumi ir cinamonu – sveikatos nauda, receptas

Kava su medumi ir cinamonu nauda

Kava su medumi ir cinamonu – derinys, kuriame susijungia kavos teikiama energija, natūralus medaus saldumas ir šildantis, tonizuojantis cinamono poveikis.

Tai sveikesnė alternatyva įprastai kavai su cukrumi – gėrimas stiprina imunitetą, gerina virškinimą ir padeda palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje.

Meduje esantys fermentai ir mineralai aprūpina organizmą maistinėmis medžiagomis, o cinamonas gerina insulino jautrumą ir palaiko normalią medžiagų apykaitą. Derinys suteikia žvalumo ir nesukelia staigių energijos svyravimų, todėl tinka kasdieniam vartojimui vietoje cukrumi saldintos kavos.

Dalinamės informacija apie tai, kaip medus ir cinamonas papildo kavą, kokią naudą šis derinys teikia organizmui ir kaip šį gėrimą paruošti namuose.

Kavos su medumi ir cinamonu nauda organizmui

Gerina medžiagų apykaitą ir virškinimą

Kava su medumi ir cinamonu gerina virškinimo procesus ir padeda organizmui efektyviau įsisavinti maistines medžiagas.

Cinamonas aktyvina fermentų veiklą, skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą ir mažina pilvo pūtimą, o medus veikia kaip natūralus prebiotikas, palaikantis gerųjų žarnyno bakterijų balansą.
Toks derinys palaiko normalią medžiagų apykaitą ir prisideda prie sklandaus virškinimo.

Stiprina imuninę sistemą

Meduje esantys antioksidantai, fermentai ir mineralai, tokie kaip geležis, kalcis ir magnis, palaiko imuninės sistemos veiklą. Cinamonas turi antibakterinių ir antivirusinių savybių, kurios padeda organizmui kovoti su infekcijomis ir peršalimu. 

Šio gėrimo vartojimas stiprina organizmo atsparumą ligoms ir greičiau atsigauti prasirgus.

Mažiau cukraus kiekio svyravimų

Skirtingai nei cukrus, medus yra lėtai įsisavinamas, todėl nesukelia staigių gliukozės šuolių kraujyje. 

Cinamonas papildomai gerina insulino jautrumą, taip leidžiant organizmui efektyviau reguliuoti cukraus kiekį. Toks poveikis padeda išlaikyti stabilų energijos lygį visos dienos metu.

Veikia priešuždegimiškai

Cinamonas pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis dėl jame esančių polifenolių ir cinamaldehido junginių, kurie mažina uždegiminius procesus organizme. 

Medus tuo pat metu ramina gleivines ir audinius, todėl šis derinys ypač naudingas sergant kvėpavimo takų ligomis ar esant bendram organizmo silpnumui. Kava, taip turinti natūralių antioksidantų, dar labiau sustiprina šį poveikį.

Kaip pasigaminti kavą su medumi ir cinamonu? Receptas

Ingredientai:

  • 1 puodelis šviežiai paruoštos kavos;
  • 1–2 arbatiniai šaukšteliai natūralaus medaus;
  • ¼ arbatinio šaukštelio Ceilono cinamono;
  • Pasirinktinai – šlakelis augalinio ar įprasto pieno.

Paruošimas:

  1. Paruoškite kavą mėgstamu būdu – filtrinę, plikinamą ar iš kavos aparato.
  2. Leiskite kavai šiek tiek atvėsti – iki maždaug 40 °C, kad įdėtas medus neprarastų savo naudingųjų savybių.
  3. Į šiltą kavą įmaišykite medų, kol jis tolygiai ištirps.
  4. Pabarstykite cinamonu ir švelniai išmaišykite, kad prieskonis paskleistų aromatą.
  5. Pagal pageidavimą įpilkite šiek tiek pieno, jei norite švelnesnio skonio.

Patarimas: Dar intensyvesniam aromatui, vietoj maltos cinamono naudokite jo lazdelę. Užplikykite ją kartu su kava ir palikite kelioms minutėms.

Kodėl verta cukrų keisti medumi ir cinamonu?

  • Lėtesnis gliukozės įsisavinimas – skirtingai nei rafinuotas cukrus, meduje esantys natūralūs cukrūs – gliukozė ir fruktozė – pasisavinami palaipsniui. Tai padeda išvengti staigių cukraus kiekio šuolių kraujyje ir užtikrinti tolygesnę energiją visos dienos metu.
  • Didesnė maistinė vertė – medus suteikia organizmui vertingų medžiagų – B grupės vitaminų, geležies, magnio, kalio, cinko ir antioksidantų, kurie padeda kovoti su ląstelių oksidaciniu stresu. Cinamonas sustiprina šį poveikį savo priešuždegiminėmis savybėmis ir natūraliu antibakteriniu poveikiu.
  • Mažesnė apkrova kasai – cinamonas gerina insulino jautrumą, todėl organizmas efektyviau reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Dėl to sumažėja apkrova kasai ir išvengiama energijos svyravimų, būdingų cukrumi saldintai kavai.
  • Natūrali saldumo alternatyva – medus suteikia kavai švelnų, natūralų saldumą be dirbtinių priedų, o cinamonas sustiprina skonį ir prideda aromato. Toks derinys leidžia mėgautis kava be perteklinio cukraus, išsaugant jos sodrų ir subalansuotą skonį.
  • Palaiko bendrą organizmo pusiausvyrą – derinys padeda išlaikyti stabilią energiją visos dienos metu, palaiko virškinimo sistemą ir stiprina imuninį atsparumą. Dėl šių savybių tai sveikesnė alternatyva cukrui tiek kavoje, tiek kituose gėrimuose.

Kaip išsirinkti tinkamą medų ir cinamoną?

Rinkitės tik natūralų, nepasterizuotą medų – termiškai apdorotas praranda fermentus, vitaminus ir antioksidantus. Žalias medus išlaiko visas biologiškai aktyvias medžiagas, todėl aktyviau palaiko imuninę sistemą ir virškinimą.

Cinamono atveju geriausias pasirinkimas – Ceilono cinamonas (Cinnamomum verum). Jame žymiai mažiau kumarino – junginio, kuris dideliais kiekiais gali pažeisti kepenis. Ceilono cinamonas pasižymi švelnesniu, aromatingesniu skoniu ir yra saugus kasdieniam vartojimui.

Taip pat skaitykite